Oyo State TESCOM Recruitment Past Questions and Answers

Oyo State TESCOM Recruitment Past Questions and Answers

Oyo State TESCOM Recruitment Past Questions and Answers

General Knowledge/Current Affairs Past Questions

1. The ultimate goal of curriculum of planning is to

a. Develop programmes for society

b. Develop individual skills

c. Establish more schools

d. Guide educational programmes

e. Design teachers’ programmes

Answer : d

2. Curriculum design differ primary in

a. Teaching and learning involves

b. Principles of teaching and learning

c. Method, content and structure

d. Methodology and application

e. Scope and sequence.

Answer : c

3. Broad – field curriculum design is usually criticized because

a. It is difficult to organize

b. Of its cumbersome nature

c. It does not include fieldtrips

d. It does not take care of student’s interests.

e. Subject demarcations still exist.

Answer : e

4. Activity curriculum does not require

a. A lot of instructional materials.

b. Co-curricula activities

c. Game and sports

d. Planned activities

e. Infrastructure and equipment

Answer : b

5. Tyler’s curriculum planning process has

a. 6steps

b. 5steps

c . 4steps

d. 3 steps

e. 2 steps

Answer : b

6. The common features of most curriculum models are
a. Learning experiences and content

b. Objectives and learning experiences.

c. Objectives and evaluation

d. Organization of content and learning experience

e. Content and evaluation

Answer : c

7. The new UBE curriculum emphasizes

a. Society-centred learning.

b. Teacher-centred learning

c. Child-centred learning

d. Parent-centred learning

e. Government-centred.

Answer : e

8 Which of the following is not a method of teaching?

a. Discussion method

b. Project method

c. Interactive method

d. Power point presentation

e. Distraction method

Answer : e

9. Agencies of curriculum planning and innovation in Nigeria include

a. NERDCand NAFDAC

b. NERDCand TRCN

c. NUCandlCPC

d. NCCE and NBTE

e. ICPCandEFCC

Answer : d

10. An importance of a lesson plan is that it

a. Guides the teacher in the delivery of the lesson

b. Evaluated the learners in the classroom

c. Guides the school in implementing its programmes

d. Guides the teacher in planning

Answer : a

11. THE guiding principle of the Nigeria traditional education was

a. Functionalism

b. Naturalism

c. Idealism

d. Realism

e. Existentialism

Answer : a

12. Islamic Education was introduced to Nigeria in the

a. 12th century

b. 14th century

c. 10th century

d. 13th century

e. 16th century

Answer : b

13. Which of these was not a problem in the implementation of early colonial education programmes?

a. Lack of central school laws

b. Lack of standard qualification for teachers

c. Emphasis on conversion to Christianity

d. Emphasis on the future leaders

e. Lack of common syllabus

Answer : d

14. Which of the following was not provided for in the Nigerian Education ordinance of 1887?

a. Board of Education

b. Grant-in-aids to schools

c. Parents’ right to choose religion of instruction

d. Certification of teacher

e. Power of Governor to establish and maintain schools

Answer : c

15. The UPE scheme was launched in the Western and Eastern regions of Nigeria in

a. 1955 and 1958 respectively
b. 1955 and 1957 respectively

c. 1954 and 1958 respectively

d. 1952 and 1953 respectively

e. 1950 and 1959 respectively

Answer : b

16. Which of the following was not a major problem in the implementation of the 1976 Universal Primary Education? a. Language policy …
b. Political discrepancies

c. Financial problem

d. Girl-child education

e. Public enlightenment

Answer : d

17. Which of these is not one of the functions of philosophy?

a. Analytic function

b. Speculative function

c. Inspirational function

d. Prescriptive function

e. Descriptive function

Answer : e

18. Philosophy can be described as an activity in three modes or styles namely

a. Speculative, metaphysics and prescriptive

b. Speculative, prescriptive and analytic

c. Speculative, analytic and epistemology

d. Metaphysics, analytic and Prescriptive

e. Prescriptive, epistemology and axiology

Answer : b

19. Area of Philosophical inquiry include

a. Metaphysic, epistemology

b. Metaphysic and mechanism and epistemology

c. Metaphysics, axiology and materialism

d. Epistemology, axiology and mechanism

e. Metaphysics, materialism and mechanism.

Answer : a

20. The school of philosophy of education associated with the concepts of freedom, choice responsibility and self-reliance is

a. idealism

b. realism

c. existentialism

d. naturalism

e. Marxism

Answer : c

21. A factor that is not directly responsible for examination malpractices in school is

a. Lack of committed teachers

b. Religious intolerance

c. Inability of teachers to make lessons interesting

d. Inability of school managers to motivate teachers

e. Student desperation for certificates.

Answer : b

22. In the study of society, the family value commonly emphasized is

a. Polygamy

b. Polyandry

c. Serial polygamy

d. Continuity

e. Monogamy

Answer : d

23. A theoretical perspective that i? not emphasized in sociology of education is

a. Conflict

b. Interactionism

c. Feminism

d. UBE

e. Marxism

Answer : d
24. The major consequence of the Western education in Nigeria is.

a. Decentralization of the system

b. Lack of teacher preparation

c. Destruction of indigenous cultures

d. Centralization of the system

e. Corruption

Answer : d

25. Which of the following is not a factor that holds society together?

a. Participation and interaction

b. Cohesion

c. Conformity

d. Politics

e. Co-operation

Answer : d

26. Which of the following is not a characteristic of the secondary group in the socialization process?

a. Impersonal behavior

b. Intimate relationship

c. Indirect contact

d. Limited face to face contact

e. Formal behavior

Answer : b

27. The Management of secondary schools in a State is the responsibility of the

a. Schools Board

b. Ministry of Education

c. Executive Council

d. Education committee

e. NUT

Answer : a

28. Which of the following is a line – staff in a school system?

a. The teacher

b. The bursar

c. The administrative officer

d. The secretary

e. The executive officer

Answer : a

.
29. Which of the following is not part of the acronym “POSDCORB”? a. Planning
b. Coordinating

c. Commanding

d. Organizing

e. Reporting

Answer : c

30. Which of the following constitute the administration of school?

a. Men and women

b. Staff and students

c. Academy and non academy staff

d. Money and materials

Answer : d

31. The Log book keeps records of

a. Staff movement

b. Financial transactions

c. School activities

d. Students’ activities

e. Teachers’ promotion

Answer : c

32. The control of unity school in Nigeria is the responsibility of the

a. Universal Basic Education Commission

b. Federal Ministry of Education

c. Parent-teachers Association of Nigeria

d. All Nigeria Conference of principals of secondary schools

e. State Ministries of Education

Answer : b

33. Which of the following is the primary purpose of school supervision?

a. To determine the competence of teachers

b. Quality assurance in education

c. To check student attendance and learning

d. Quality measures for school management

e. Quality control in teaching method

Answer : b

34. The supervision of school by an external agent is referred to as a. Sensitization
b. Quality control

c. Inspection

d. Evaluation

e. Monitoring

Answer : c

35. Which of the following is not a type of school inspection?

a. Routine inspection

b. Follow-up inspection

c. Recognition inspection

d. Visitation inspection

e. Full inspection

Answer : d

36. Modern supervisory technique does not include

a. Consultation

b. Participation

c. Coercion

d. Dialogue

e. Cooperation

Answer : c

37. Which of the following is not a major reason for conducting research?

a. Advancing of knowledge

b. Creation ideas

c. Exploring areas of difficulties

d. Searching for book

e. Sparking of knowledge

Answer : d

38. A study in which the effectiveness of a particular teaching method is investigated is referred to as

a. Experimental study

b. Ex-post factor research

c. Non-experimental research

d. Historical research

e. Survey study

Answer : a

39. Action research is one in which

a. A detailed guide of how to solve a problem is provided

b. Line of action for solving a problem is articulated

c. Observable actions are demonstrated by the sample

d. Recommendations are made for solving a problem

e. A theory is tested to demonstrate its | efficacy

Answer : b

40. The design in which a selected unit of a population is studied and the findings assumed to be the same for members of the population is known as

a. descriptive survey

b. ethnographic design

c. historical design

d. qualitative design

e. qualitative survey

Answer : a

41. Which of the following would least influence the choice of a research topic in education?

a. Education relevance

b. Feasibility of the study

c. Meeting graduation requirement

d. Personal competence of the investigator

e. Research ability of the problem

Answer : c

42. Which of the following is a primary data?

a. Questionnaire response

b. Textbooks content

c. Newspaper report

d. Journal article

e. Mimeograph

Answer : a

43. Which of the following response formats is most suitable for quantitative analysis?

a. Binary choice

b. Close response

c. Extended response

d. Likerttype

e. Semantic differential

Answer : c

44. Measurement is often defined as

a. The interpretation of test scores

b. Manipulation of statistical process

c. Qualification of behavioural traits

d. Systematic approach to issues of education

e. Systematic assignment of numbers to attributes

Answer : e

45. The scale of measurement that uses numbers or signs for the identification of a group is

a. Interval scale

b. Ordinal scale

c. Magnitude scale

d. Ratio scale

e. Nominal scale

Answer : e

46. Which characteristic feature of continuous assessment ensures that the date, time and nature of assessment to be conducted is scheduled?

a. Descriptive

b. Comprehensive

c. Cumulative

d. Guidance-oriented

e. Systematic

Answer : e

47. The number located in the middle when all the number in a distribution are arranged in either ascending or descending order of magnitude is the

a. Mean

b. Median

c. Mode

d. Standard

e. Variance

Answer : b

48. Which of the following is a psychological requirement for conducting a test?

a. Comfortable furniture

b. Light

c. Legible prints

d. Pleasant weather

e. Ventilation

Answer : c

49. The statistic used in determining the signification of the difference between two sets of scores is

a. Chi square test

b. Man-whitey U test

c. One-way analysis of variance

d. Person correlation

e. The ‘T-test’.

Answer : e

50. Which of the following is a disadvantage of objective tests?

a. Absence of bias in the scoring process

b. Coverage of wide content area

c. Discouragement of superficial study habit

d. Prompt release of result

e. Possibility of guessing correctly.

Answer : e

51. Which of the following best describes the element of counseling?

a. Counselee, counselor, institution counseling

b. Counselee, counselor, institution, problem

c. Counselee, counselor, institution, interview

d. Counselee, counselor, testing counseling

Answer : c

52. Which of the following is a professional characteristic of a counselor?

a. Empathy

b. Nonchalance

c. Emotional

d. Smartness

e. Bravery

Answer : a

53. A counseling centre is best sited in

a. A class room

b. The administrative block

c. An easily accessible block

d. A hall

e. A library

Answer : c

54. Career-day is best described as?

a. Information service

b. Placement service

c. Referral service

d. Promotion service

Answer : a

55. The counseling association of Nigeria was established in___

a. 1960

b. 1968

c. 1970

d. 1976

e. 1986

Answer : e

56. Client- centered counseling approach was pioneered by____

a. Albert Ellis

b. C.G Bakare

c. Carl Rogers

d. Sigmund Freud

e. Albert Bandora

Answer : c

57. The first stage in the counseling process is___

a. Appointment

b. Referral

c. Rapport

d. Termination

e. Interview

Answer : b

58. Which of the following is related to career choice measurement?

a. Vocation interest inventory

b. Student problem inventory

c. Student habit inventory

d. Adolescent development personality inventory

e. Student inventory

Answer : a

59. Amnesia is the loss of___?

a. Sleep

b. Vision

c. Memory

d. Health

e. Hearing

Answer : c

60. Operant conditioning is associated with____

a. Z.BThorndike

b. B.F. Skinner

c. Ivan parlor Abraham

d. Maslow Albert Bandura

Answer : b

61. Stimulus-response (S-R) is a concept found

a. Operant conditioning

b. Classical conditioning

c. Social conditioning

d. Moral conditioning

e. Mixed conditioning

Answer : b

62. Which of the following does not belong to Abraham Maslow’s theory of motivation?.

a. Self-esteem

b. Survival

c. Belongingness

d. Self-actualization

e. Aggression

Answer : b

63. Which of the following is not a learning difficulty?

a. Visual impairment

b. Hearing impairment

c. Epilepsy

d. Speech disorder

e. Truancy

Answer : e

64. In the teaching and learning process, learners mostly remember what they

a. See, read and hear

b. Read, hear and write

c. Hear, speak and feel

d. Are told, hear and copy

e. Write, hear and say

Answer : a

65. The Suleja Academy is a school for the

a. Blind

b. Gifted

c. Deaf

d. Dumb

e. Lame

Answer : b

66. THE four elements of language are

a. Listening, speaking, reading and writing

b. Listening, speaking, learning and writing

c. Seeing, speaking, learning and writing

d. Seeing, speaking, learning and writing

e. Learning, listening, speaking and seeing

f. Listening, speaking, writing and learning

Answer : a
67. Parts of speech in grammar include

a. Narrative, inferences, adjectives and preposition

b. Nouns, pronouns, narrative and outlining

c. Nouns, adverbs, adjectives and preposition

d. Nouns, inferences, outlining and pronouns

e. Narrative, adverbs, adjectives and inferences

Answer : c

68. THE techniques used to improve reading reading in the classroom include

a. Pleasure and creative reading

b. Pleasure and memorization

c. Creative and silent reading

d. Creative and memorization

e. Reciting and chorus reading

Answer : a

69. The most appropriate place to confirm the availability of a book in a library is ?

a. Reference section

b. Reception

c. Shelves

d. Catalogue unit

e. Reading

Answer : a

70. The earliest components of the communication process are

a. Noise, messenger and receiver

b. Messenger, sender and ‘noise

c. Sender, messenger and receiver

d. Sender receiver and decoder

e. Receiver, decoder and encoder

Answer : c

71. Books kept in the reference sections of a library are those that?

a. Can be borrowed out of the Library

b. Should be used within the Library only

c. Are used by the Library staff only

d. Are demanded to interested users

e. Are outdated

Answer : b

72. Communication models are
a. Symbolic and replica

b. Symbolic and dramatic

c. Dramatic and systematic

d. Systematic and symbolic

Answer : a

73. One of the teaching strategies that enable learners to develop at his rate is

a. Demonstration of instruction

b. Lecturing method

c. Individualized instruction

d. Group work

e. Discussion method

Answer : c

74. An adjective helps to a. Define a noun

b. Qualify a noun

c. Denote a noun

d. Promote a noun

e. Describes a noun

Answer : b

75. The printer is use’8 for producing a

a. Soft copy

b. Machine copy

c. Hardcopy

d. Saved copy

e. Photocopy

Answer : c

76. documents are saved into

a. Flash drives

b. Printers

c. Joystick

d. Mice

e. Keyboard

Answer : a
77. The major components of a computer are

a. Flash drive, CPU, Monitor, Keyboard

b. CPU, Monitor, Mouse and Printer

c. CPU, Monitor, Mouse and Keyboard

d. Zip disk, printer, keyboard

e. Monitor, mouse, diskette and CPU

Answer : c

78. E-mail addresses can be accessed with the use of

a. Username and password

b. User word and domain

c. Password and keyboard

d. Password and domain

e. Keyboard and PIN

Answer : a

79. Papers are best presented in conference using

a. Microsoft Word

b. Desktop publishing

c. Power point

d. Microsoft excel

e. Microsoft access

Answer : c

80. the full meaning of ICT is

a. Integrated communication

b. Interrupted community technology

c. Interpersonal computer technology

d. Informal and community technology

e. Information and communication technology

Answer : e

81. Panel board has a

a. Paper background

b. Wood background

c. Metal background’

d. Water background

e. Blanket background

Answer : e

82. Transparencies are used with

a. Overhead projector

b. Overhead lamp

c. Overhead search light

d. Overhead camera

e. Overhead slide

Answer : a

83. Which of the following is an application package

a. Linux

b. Window XP Professional

c. MS-Access

d. Window 200

e. COBOL

Answer : c

84. Improvisation of instructional medium deals with

a. Design aids

b. Visual

c. Individuals

d. Pupils

e. Basic roads

Answer : a

85. One of the components of system approach of instruction is

a. Research

b. Stating objectives

c. Theory

d. Behavior attitude

e. The developed curriculum

Answer : b

86. One of the limitations of a flip chart is that it is

a. Brittle

b. Large

c. Energy sapping

d. Expensive

e. Not visible

Answer : b

87. The advantage of a still picture as a form of instructional media is that it

a. Can be manipulated

b. Is easy to prepare

c. Is easy to trace

d. Requires artistic skills

e. Is produced by learners

Answer : b

88. Which of the following is a component of instructional system?

a. Sequence

b. Practice

c. Plumbing

d. Information

e. Rating

Answer : a

89. Computer can only process data in binary digits which are

a. 0 and 2

b. 0 and 1

c. 0 and 3

d. 0 and 4

e. 0 and 5

Answer : b

90. One of the word processing application is

a. Corel draw

b. Instant artist

c. Database

d. MS word

e. Spread sheet

Answer : d

91. An example of a high level language is

a. MS Excel

b. Window XP

c. Windows Vista

d. ORACLE

e. COBOL

Answer : e
92. One of the advantages of computer based instructions in the classroom is

a. Cost reduction

b. The dramatization of instruction

c. Easy memorization

d. Symbolic presentation

e. Structural projection

Answer : a

93. How many local government areas are in Nigeria?

a. 727

b. 747

c. 774

d. 776

e. 777

Answer : c

94. Which of the following is not a responsibility of NAFDAC?

a. Manufacturing drugs

b. Checking fake drug

c. Inspecting drugs shops

d. Monitoring the importation of food

e. Destroying fake drugs

Answer : a

95. The first indigenous university in Nigeria is

a. University of Ibadan

b. University of Nigeria Nsukka

c. Obafemi Awolowo University, lle-lfe

d. Ahmadu Bello Unieversity, Zaria

e. University of Lagos

Answer : b

96. What is the motto of UBE?

a. Education for all is the responsibility of all

b. Education for one is the responsibility for all

c. Education for all is the business of one:

d. Education for one is the business of I one

e. Education for all is the responsibility o many

Answer : a

97. Which of the following agencies of United Nations are responsible for the advancement of education

a. UNESCO and UNICEF

b. FAO and UNDP

c. UNDP and UNICEF

d. FAO and ILO

e. WHO and FAO

Answer : e

98. The first curriculum conference in Nigeria was held in

a. 1970

b. 1972

c. 1975

d. 1977

e. 1969

Answer : e

99. The first female University Vice-Chancellor in Nigeria is

a. Prof. Bolanle Awe

b. Prof. GamboRarabaAdbullahi

c. Prof. Grace Alele Williams

d. Prof. JadesolaAkande

e. Prof. Mary Lar

Answer : c

100. Headquarters of UNESCO is located in

a.London
b. New York
c. Paris d.Geneva
d. Washinton D.C

Answer : d

MATHEMATICS PAST QUESTIONS

1.

A) 11

B) √14612

C)
D) √24413

Answer : d

2. Consider the sequence 2, 6, 18, 54, 162,.… If the 48th term is a and the 51th is b, what is the value of b/a?

A) 1/27

B) 1/3

C) 9

D) 3

E) 27

Answer : e

3. What is the value of z, the number of seniors on teams as shown in the table below?

A) 360

B) 420

C) 200

D) 1800

Answer : b

E) It cannot be determined from the information given

4. In the figure above, what is the value of a?
A) 30

B 36
C) 45
D) 72

F) It cannot be determined from the information given

Answer : b

5. At central high school 50 girls play intramural basketball and 40 girls play intramural volleyball. If 10 girls play both sports, what is the ratio of the number who plays only volleyball?

A) 3:4

B) 4:3

C) 5:4

D) 4:5

E) 2:3

Answer : b

6. Maria is 6 times as old as Tina. In 20 years, Maria will be only twice as old as Tina. How old is Maria now?

A) 25

B) 28

C) 29

D) 30

E) 32

Answer : d

7. If a secretary types 60 words per minute, how many minute will he take to type 330 words?

A) 11/2

B) 15/2

C) 16/3

D) 17/2

E) 19/4

Answer : a

8. If Scott can mow 2/5 of a lawn each hour, how many lawns can he mow in h hours?

A) 2h/5

B) 5h/2

C) h-2/5

D) 2/5h

E) 5/2h

Answer : a

9. If it is now June, what month will it be 100 months from now?
A) January

B) April
C) June
D) October

E) December

Answer : d

10. In a group of 100 students, more students are on a team than are members of a club. If 70 are in clubs and 20 are neither on a team nor in a club, what is the minimum number of student who could be both on a team and in a club?

A) 61

B) 62

C) 65

D) 70

E) 75

Answer : a

Study the chart and answer the questions below it.

11. In April to June the planned number of flights to Hong Kong is 30. What is this decrease as a percentage of the number of flights booked in January to March?
A) 25.5%

B) 33.3%

C) 45.3%

D) 50%

E) 66.6%

Answer : b

12. What was the number of UK flights booked as a percentage of the Malaysian flights if UK flights booked is 20% of the total Europe flights?

A) 15%

B) 1.5%

C) 50%

D) 5%

E) 35%

Answer : d

13. A 10 % discount is offered to flights to Hong Kong booked between January and March. What was the total cost of all flights to Hong Kong in the period January to March?

A) $3500

B) $17500

C) $27500

D) $35000

E) Cannot Say

Answer : e
14. How many more flights were booked?
A) 20

B) 30
C) 40

D) 50

E) 60

Answer : d

15. A student bought 3 notebooks and 1 pen for N35. After misplacing these items, she again bought 2 note books and 2 pens, all of the same type for N30. What is the cost of a pen?

A) N5.00

B) N7.50

C) N10.00

D) N15.00

Answer : a

16. If the simple interest on N2, 000 after 9 months is N6, at what rate per annum is the interest charged?

A) 21.4%

B) 4%

C) 5%

D) 6%

Answer : b

17. A man bought a television set on hire purchase for N25, 000 out of which he paid N10,000. If he is allowed to pay the balance in eight equal installments, find the value of each Installment.

A) N1250

B) N1578

C) N1875

D) N3125

Answer : c

18. A car moves at an average speed of 30kmh-1, how long does it take to cover 200 metres?

A) 2.4Sec

B) 24Sec

C) 144Sec

D) 240Sec

Answer : a

19. A man bought 2220 mangoes at N5x. He sold each for 3x kobo and made gain of N8. Find the value of x.

A) 2

B) 5

C) 6

D) 10

20. The side of a square is increased from 20cm to 21cm. Calculate the percentage increase in its area.

A) 2.5%

B) 9.3%

C) 10.0%

D) 10.25%

Answer : d

21. A house bought for N100,000 was later auctioned for N80,000, Find the loss percent.

A) 20%

B) 30%

C) 40%

D) 50%

Answer : a

22. An article bought for D5,000.00 depreciate by 15% of its value during the first year. Find its value after a year.

A) D425.00

B) D750.00

C) D4,250.00

D) D4,985.00

Answer : c
23. A trader sold a pair of shoes for C 2,800.00 making a loss of 20% on his cost price. Find his loss as a percentage of his selling price.

A) 162/3%

B) 2%

C) 25%

D) 75%

Answer : c

24. The price of a litre of petrol is increased from C30.00 to C 39.00 . What is the percentage increase in the cost of a litre of petrol ?

A) 90%

B) 30%

C) 34%

D) 39%

25. A rectangle is twice as long as it is wide. If the width is a, what is the length√2of a diagonal?

A) a√3

B) a√5

C) a

D) 3a

E) 5a

Answer : a

26. Last year Jose sold a painting for $2000. If he made 25% profit on the sale, how much had he paid for the painting?

A) $1200
B) B) $1500

C) $1600

D) $2400

E) $2500

Answer : b

27. A lacrosse team raised some money. The members used 74% of the money to buy uniform, 18% for equipment, and the remaining $216 for a team party. How much money did they raise?

A) $2400

B) $2450

C) $2500

D) $2600

E) $2500

28. If the length of a rectangle is 4 times its width, and if its area is 144, what is its perimeter?

A) 6

B) 24

C) 30

D) 60

E) 96

Answer : d

29. If the measures of the angles of a triangle are in the ratio of 1:2:3, and if the perimeter of the triangle is 30 + 10 (3)½, what is the length of the smallest side?

A) 20

B) 18

C) 15

D) 12

E) 10

Answer : e

30. What is the area of Triangle ABC?
A) 350
B) 360
C) 370
D) 375

40. If the difference between the measures of the two smaller angles of a right triangle is 200, what is the measure, in degrees, of the smallest angle?

A. 30

B. 35

C. 40

D. 45

E. 50

42. In an office, there was a small cash box. One day Ann took half of the money plus $1 more. Then Dan took half of the money plus $1 more. Stan then took the remaining $11. How many dollars were originally in the box?

A. $50

B. $45

C. $42

D. $40

E. $38

Answer : a

Solution

You can avoid some messy algebra by working backward. Put back the $11 Stan took; then put back the extra $1 that Dan took. There is now $12, which means that, when Dan took his half, he took $12. Put that back, now there is $24 in the box. Put back the extra $1 that Ann took. The box now has $25, so before Ann took her half, there was $50. The answer is ($50).

43. Each of the 10 players on the basketball team shot 100 free throws, and the average number of baskets made was 75. When the highest and lowest scores were eliminated the average number of baskets for the remaining 8 players was 79. What is the smallest number of baskets anyone could have made?

A. 22

B. 20

C. 18

D. 16

E. 14

Since the average of all 10 players was 75, the total number of baskets made was 10 × 75 = 750. Also, since 8 of the player had an average of 79, they made a total of 8 × 79 = 632 points. The other 2 players therefore, made 750- 632 = 118 baskets. The most baskets that the player with the highest number could have made, was 100, so the player with the lowest number had to have made at least 18. The answer is (C)18.

44. Karen played a game several times. She received $5 every time she won and had to pay $2 every time she lost. If the ratio of the number of times she won to the number of times she lost was 3:2, and if she won a total of $66, how many times did she play the game?

A. 30

B. 35

C. 40

D. 45

E. 48

Answer : a

Karen won 3x times and lost 2x times, and thus played a total of 5x games. Since she got $5 every time she won, she received $5(3x) = $15x. Also, since she paid $2 for each loss, she paid out $2(2x) = $4x.

Therefore, her net winning⇒ were $15x – 4x = $11x, which you are told was $66. Then, 11x = 66 x = 6, and so 5x = 30. The answer is 30

45. Since 1950, when Martin graduated from high school, he has gained 2 pounds every year. In 1980 he was 40% heavier than in 1950. What percent of his 1995 weight was his 1980 weight?

A. 80

B. 85

C. 87.5

D. 90

E. 95

Solution

Let x = Martin’s weight in 1950. By 1980, he had gained60 pounds (2 pounds per year for 30 years) and was 40% heavier: 60 = 0.40x x = 60 ÷ 0.4 = 150. In 1980, he weighed 210 pounds, 15 years later, in 1995, he weighed 240: 210/240= 7/8= 87.5%. The answer is C.

46. Henry drove 100 miles to visit a friend. If he had driven 8 miles per hour faster than he did, he would have arrived in of the time he actually tokes. How many minutes did the trip take?

A. 100

B. 120

C. 125

D. 144

E. 150

47. Two printing presses working together can complete a job in 2.5 hours. Working alone, press A can do the job in 10 hours. How many hours will press B take to do the job by itself?

A. 10/3

B. 4

C. 5

C. 25/4 E. 15/12

Answer : a

Multiply each term by 10x: 2.5x + 25 = 10x

.Subtract 2.4x from each other: 25 = 7.5x

. Divide each side by 7.5: x = 3 hours. The answer is A.

48. If flyers for Aardvark Cellular cost $150 per thousand. Approximately, how many thousand have been produced?

A. 23

B. 20

C. 17

D. 14

E. 18

Answer: B

49. Express ¾ as a decimal fraction

A. 0.85

B. 0.75

C. 0.65

D. 0.45

50. Find the simple interest of N700 for 2 years at 3% per annum

A. 32

B. 42

C. 52

D. 62

English Language/Verbal Reasoning Past Questions Lexis and Structures:

From the words given in A, B, C, D or E, choose the word or words nearest in meaning to the one printed in italics in the sentence. Write your answer in the space provided on the left of the question number.

1. Last night, I heard a Peculiar story about the activities of ghost.

a. True b. Special c. Short d. False e. Strange

2. That cheat of a boy cleverly imitated his father’s handwriting.

a. Copied

b. rubbed out

c. signed

d. wrote

e.

scribbled

3. Mrs. Agu had to mend her basket before going to market this morning

a.

Make b. weave c. get d. sew e.

repair

4. Obi was very inquisitive during the lecture and was always asking question.

a. Interested b. clever c. queer d. curious e. active

5. He was generous and shared what he brought with his friends

a. Gentle b. polite c. unselfish d. greedy e. sorry

6. This is a rather expensive dress.

a.

Cheap b. poor c. gay d. costly

dark

e.

7. Dr. Akin said the patient was much better and quite cheerful.

a. Happy b. noisy c. hopeful d. talkative e. curious

8. I can’t buy that book, so I’ll manage with this one

a. Read b. repair c. try studying d. make do e. mend

9. Ngozi whispered the answer to me when the teacher turned away.

a. Shouted b. passed c. quietly said d. slowly said e. gave

In each of the following sentences, choose from A, B, C, D, E, one word or group of words which correctly fills the gap in each sentence.

Write your answer A, B, C, D, or E in the space provided at the left hand.

10. Alice was tired as they were__

a. So b. too c. as d. more e. better

11. Peter likes English___ than social studies

a. Much b. better c. better d. as e. least

12. You won’t catch the bus______ you run.

a. Before b. as soon as c. since d. unless e. as

13. I did the work_____ you told me to

a. Before b. until c. unless d. if e. for

14. I do not know if they are going, but if they____, she will be happy

a. Will be going b. were going c. had gone d. go e. will go

15. I asked if it______ found.

a. Is b. has c. has been d. have been e. were

16. The whole school____ to the football match next Saturday

a. Went b. go c. has gone d. are going e. is going

17. When you___ will you please help me?

a. Had finished b. finish c. finishes d. to finish e. are finished

18. If you are not careful, you_____ that water

a. Will spill b. were c. are spilling d. spill e. split

19. He did read it,_____ he?

a. Does b. doesn’t c. hasn’t d. didn’t e. aren’t

20. You weren’t ready,_____ you?

a. Are b. weren’t c. were d. don’t e. aren’t

21. I haven’t hurt him_____ I?

a. Hadn’t b. haven’t c. am d. have e. did

22. “I have used_____ all my ink,” said Ngozi

a. Around b. down c. up d. over e. on

23. The train will leave_____ six o’clock exactly a. In b. by c. on d. to e. at

24. We do not know the exams result ________ but we will know them by next week

a. Just b. then c. although d. even e. yet

25. Jane will continue to get low marks___ she works harder

a. Although b. even c. however d. unless e. because

Complete the following sentences with one of the given five endings below

26. He swept so bitterly_____

a. To be consoled by everybody

b. Because he was consoled by everybody

c. That everybody consoled him

d. For he was consoled by everybody

e. As to be consoled by everybody

27. Do you prefer coffe______?

a. Than chocolate

b. or chocolate

c. from chocolate

d. to chocolate

e. by chocolate

28. if Obi had been a good boy____

a. he will finish is work

b. he has finished his work

c. he would finish his work

d. he would have finished his work

29. Ifeoma is different_____

a. From the other girls in the class

b. With all the other girls in her class

c. By all the other girls in her class

d. To all the other girls in her class

e. Among all the other girls in her class

30. Either of those books______

a. Are hers b. is hers c. are her’s d. is hers’ e. were hers.

Choose from the list of words lettered A, B C, D and E the one which has the opposite meaning or almost the opposite meaning to the word in italics

31. John is always punctual to school

a. Smart b. slow c. fast d. tidy e. late 32. He is an honest steward indeed.

a. Good b. dishonest c. bad d. fine e.
clever
33. The juice is sweet
a. Lovely b. nice c. sour d. bitter e. bad
34. He was a powerful king
a. Strong b. weak c. new d. wretched e.
miserable.

35. Yours is a modern house

a. Beautiful b. ugly c. new d. respectable e. old

36. It could be dangerous to drive at night

a. Risky

b. pleasant c. delightful

d. safe

e.

exciting

37. Ada received many presents on her birthday.

a. Got

b. gave

c. kept

d. posted c. lost

Below each of the following questions are five sentences or group of words lettered A to E. choose the sentences or group of words that is the best answer to the question

38. Will they be able to complete the work before Christmas?

a. No, they won’t

b. It is true

c. Yes, at Christmas

d. I don’t know.

e. No, they haven’t

39. How can the government help the people in the villages?

a. By paying their taxes for them

b. By villages are dirty

c. By providing them with light and water

d. Village schools are old

e. The village are few

40. Why didn’t you buy the shirt?

a. It isn’t right size b. it is good c. I am going to iron it d d. I

didn’t buy the shirt e. I like shirts.

41. Have you any letters for him to take home?

a. Yes, I have three

b. No, he hasn’t got them

c. Yes, I have read the letters

d. Yes, I have none

e. Yes, he has gone

42. What were you doing when I came in?

a. The food wasn’t ready

b. I didn’t see you

c. Eating

d. You arrived early

e. You should not have come

43. How long does it take to walk from one end of the town to another?

a. Five kilometers b. it’s not far c. an hour and half d. it’s a big town

e. the town is beautiful

choose from the list of words lettered A to E the one which has almost the same meaning as the world or group of words underlined in the sentence. 44. The teacher was annoyed with the class

a. Angry b. pleased c. confused d. amused e. disagreeing
45. The man was of average height

a. Great b. medium c. very small d. strange e. unusual
46. James found a pen for Anne when he had lost hers

a. Manufactured b. bought c. provided d. stolen e. sent
47. I used to see him frequently

a. Late b. sometimes c. quickly d. generally e. often
48. He walk rapidly to the bank of the river

a. Specially b. steadily c. quietly d. quickly e. gradually
49. He says we are going to have a bright day

a. Busy b. never c. curious d. sunny e. hopeful

Below each of the following sentences are five question lettered A to E. choose a question that brings out the sentence as its best answer.

50. Bolupe is

a. Who else is coming with us?

b. Is Bolupe coming with us?

c. Did Bolupe say she wants to come with us

d. Has Bolupe agreed to come with us?

e. Why is Bolupe coming with us?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!