SOCIAL STUDIES NATIONAL EXAMINATION COUNCIL BASIC EDUCATION CERTIFICATE EXAMINATION (MOCK)

SOCIAL STUDIES NATIONAL EXAMINATION COUNCIL BASIC EDUCATION CERTIFICATE EXAMINATION (MOCK)

1 of 7



Lesson Notes / Scheme of work

Primary 1  |  Primary 2Primary 3

Primary 4 |  Primary 5Primary 6

JSS1JSS2  | JSS3

SSS1SSS2  |  SSS3

Question Bank

Primary 1 |  Primary 2  |Primary3

Primary 4  | Primary5 Primary6

JSS1JSS2 |  JSS3

SSS1SSS2  |  SSS3

SOCIAL STUDIES NATIONAL EXAMINATION COUNCIL BASIC EDUCATION CERTIFICATE EXAMINATION (MOCK)

MARKING GUIDE

1 E 9 B 17 E 25 A 33 D 41 E 49 C 57 C
2 A 10 A 18 C 26 C 34 D 42 C 50 A 58 A
3 E 11 B 19 E 27 D 35 E 43 C 51 B 59 E
4 A 12 B 20 D 28 E 36 B 44 D 52 A 60 B
5 C 13 A 21 A 29 A 37 A 45 A 53 E    
6 C 14 E 22 D 30 B 38 E 46 C 54 B    
7 D 15 E 23 E 31 D 39 A 47 C 55 B    
8 A 16 A 24 E 32 C 40 D 48 A 56 C    

1. The study of man in relation to his environment is the primary concern of _______
A. Business studies
B. Christian religious studies
C. Computer studies
D. Islamic religious studies
E. Social studies
2. Social studies as a discipline originated from
A. America
B. China
C. Egypt
D. Ghana
E. Nigeria
3. The following are functions of social studies except___________
A. Enables us to understand our culture
B. Encourages our participation in social and civic duties
C. Help to understand how to relates well with people
D. Helps us to understand our environment
E. Make us to know how to fight our enemies
4. In America and Europe, social studies started as a school subject in the year
A. 1941
B. 1944
C. 1945
D. 1946
a. 1938
5. The following are method of teaching social studies except _____________
A. Discussion
B. Execution
C. Filtration
D. Observation
E. Research

6. In Nigeria, the first formal institution that produces social studies textbooks for jss is the
A. African church grammar school, Aiyetoro
B. Baptist secondary school, Aiyetoro
C. Comprehensive high school Aiyetoro
D. Rev. Kuti memorial grammar school Abeokuta
E. Rosemary grammar school, Ilisa
7. White and black stripe cloth is a cultural dress of the
A. Fulani
B. Hausas
C. Igbos
D. Tivs
E. Yoruba
8. The following are environmental problems except
A. Cloud
B. Drought
C. Erosion
D. Flood
E. Pollution
9. Which of the following is not a feature of the natural environment?
A. Hills
B. Hospital
C. Lakes
D. Rivers
E. Valleys
10. Which of these minerals is mined from Enugu?
A. Coal
B. Gold
C. Iron-ore
D. Limestone
E. Oil



2 of 7


11. Fulani people are mostly _______
A. Carpenters
B. Cattle rearers
C. Fishermen
D. Hawkers
E. Trader
12. The smallest social unit in the society is the
A. Church
B. Family
C. Hamlet
D. Mosque
E. School
13. Which of the following religions is not practiced in Nigeria?
A. Buddhism
B. Christianity
C. Cultism
D. Idol worship
E. Islam
14. We can conserve our mineral resources by
A. Not exploiting them
B. Over-exploiting them
C. Smuggling them abroad
D. Stealing them
E. Utilizing them properly
15. The major Nigerian rivers are _____and ___
A. Anambra, cross river
B. Benue Katsina
C. Hadejia, Sokoto
D. Lagos, Kwara
E. Niger, Benue
16. The following are reasons for rural drift except
A. In search of arable land in the urban centers
B. Lack of modern infrastructures in rural areas.
C. Lack of job opportunities in rural areas
D. Negligence of rural areas
E. Overconcentration of social amenities in urban areas.
17. Which of the following is not the feature of rural settlement?
A. Some settlements are very small in size called hamlets.
B. The people mostly speak the same language and share the same customs.
C. The settlements of rural mainly depend on agriculture and livestock rearing for their livelihood.
D. There are intimate relationships amongst them.
E. There are good roads and adequate medical facilities in rural areas.
18. The term “social environment” can be defined as a society of
A. Animals
B. Bird
C. Human beings
D. Insect
E. Reptiles.



19. Which of the following is not an example of primary school groups?
A. Age group
B. Family
C. Kinship
D. School
E. Village.
20. There are two basic types of social group _________ and __________
A. Local, international.
B. Post-primary, post-secondary
C. Pre-primary, primary
D. Primary, secondary
E. State, national

3 of 7


21. Most Nigeria contribute to the national economics life through __________
A. Agriculture
B. Commerce
C. Import and export
D. Industries
E. Mining
22. Which of the following is not a condition necessary for marriage?
A. Financial readiness
B. Physiological fitness
C. Psychological readiness
D. Religious similarities
E. Social stability
23. The following are materials aspects of culture except
A. Arrows
B. Loth
C. Furniture
D. House
E. Language
24. The aspect of culture which we cannot see in concrete form is termed as ____ and culture
A. Communal
B. International
C. Materials
D. National
E. Non-materials
25. The total ways of life and living patterns of the people is defined as
A. Culture
B. Identify
C. Religious
D. Social group
E. Tribal group.
26. The marriage of one man to one woman is called
A. Endogamy
B. Exogamy
C. Monogamy
D. Polyandry
E. Polygamy
27. Which form of the marriage is usually conducted by a clergyman?
A. Christian
B. Customary
C. Islamic
D. Ordinance
E. Polyandry
28. The publicly accepted and legally approved union between a man and woman is called
A. Culture
B. Courtship
C. Friendship
D. Love
E. Marriage.
29. Which of the following is not a feature of culture? It
A. Encourages laziness
B. Has creativity tendencies
C. Has a historical basis
D. Is dynamic
E. Promotes unity and understanding
30. The widest and modern socializing agent is
A. Family
B. Mass media
C. Mosque
D. Peer group
E. School



4 of 7


31. All of these are the objectives of socialization except
A. Educating the children about the Behavioural pattern of society.
B. Instilling in the new entrants the spirit of participation in the affairs of the society
C. Preparing the new entrants to understand the culture of the society
D. Teaching the new entrants on how to insult their elders
E. To help the children to learn the language of the society

32. The proper socialization of an individual leads to the following EXCEPT
A. Cooperation.
B. Dedication
C. Disobedience
D. Obedience
E. Productivity
33. The process of learning by which an individual acquires the necessary knowledge, skills, customs and values that make them to fully fit into the society is known as _____
A. Civilization
B. Culture
C. Social role
D. Socialization
E. Stratification
34. The Nigerian labor congress, clubs, associations, colleges, companies, political parties and voluntary organizations are typically examples of ________group.
A. Cultural
B. Primary
C. Religious
D. Secondary
E. Tertiary
35. All of these are problems associated with examination malpractices, EXCEPT it
A. Decreases job efficiency.
B. Delays the processing of examination grades.
C. Denies innocent candidates the opportunity for admission.
D. Discourages good students from studying very hard.
E. Encourages students, power of innovation and creativity
36. Any illegal act committed by a student singlehandedly r in collaboration with others before, during or after examination in order to obtain undeserved marks is termed as
A. Assignment.
B. Malpractice.
C. Preparedness
D. Reading
E. Research
37. Which of the following does not testify the causes of examination malpractices in Nigerian schools?
A. Adequate preparation on the part of the students
B. Failure to give moral training to students
C. Gross inadequacy of qualified teachers
D. Inadequate preparation on the part of the candidates
E. Laxity in prosecuting anybody involved in the act

38. Examination malpractices can be properly managed by
A. Conducting frequent and unannounced visit to examination centre.
B. Giving magisterial powers to examination bodies to arrest.
C. Giving tangible reward to offenders
D. Organizing workshops and seminars for the capacity building of the teachers.
E. Public awareness campaign to highlight the importance of integrity of the examination system.
39. Which of these is NOT an indigenous means of communication?
A. Couriers
B. Drum beats
C. Gunshots
D. Town crier
E. Use of smoke
40. Which of the following is NOT a form of examination malpractices?
A. Bribing the supervisor
B. Copying from textbook or notebook
C. Impersonation or misrepresentation of candidate
D. Preparedness on the part of the candidates
E. Smuggling answer sheet in or outside the examination center

5 of 7


41. The two major religions in Nigeria teaches us the following, EXCEPT
A. Faith in god
B. Honesty
C. Love for one another
D. Patience
E. Selfishness
42. A system of worship which membership is not open to all is called
A. Association
B. Cooperation
C. Cultism
D. Patriotism
E. Publicity
43. Which of the following is NOT a feature of cultism? They/the
A. Have sign language
B. Meet secretly
C. Member can withdraw at his/her own will
D. Membership is not open to the larger society
E. Swear to oaths of secrecy.
44. The following are measures on how to solve the problem of cultism, EXCEPT
A. Counseling students on good behavioral pattern
B. Parents should give proper training to their children
C. Parents should give financial support to their children during schooling
D. Respecting the cultists by giving them national honour
E. Teaching students the fear of god and respect for human lives by religious organizations.

45. HIV stands for ______
A. Human immunodeficiency virus
B. Human immune virus
C. Human immunization virus
D. Human international virus
E. Human investigation virus



46. What does AIDS stand for?
A. Acquired immunisation deficiency syndrome
B. Acquired immune deficiency service
C. Acquired immune deficiency syndrome
D. Acquired immune development sign
E. African investment and development square
47. The first case of AIDS in Nigeria was reported in the year_______
A. 1966
B. 1976
C. 1986
D. 1996
E. 2006
48. Which of the following does not belong to the cause of HIV/AIDS?
A. Appropriate use of condom
B. Mother to child transmission
C. Sharing injection equipment with a person who is HIV-positive
D. Transfusion of infected blood to uninfected person
E. Unprotected sex with an infected person
49. The colours of the Nigerian flag are
A. Blue, white, blue.
B. Green, green, white.
C. Green, white, green.
D. White, blue, green.
E. White, green, white.
50. The national youth service corps as means of integrating the society was established in the year ¬¬¬________
A. 1973
B. 1974
C. 1975
D. 1976
E. 1977

6 of 7


51. Which of these does NOT belong to the traditional forms of science and technology in Nigeria?
A. Blacksmithing
B. Machine tools manufacturing
C. Pottery
D. Tie and dye
E. Wood carving



52. Which of the following is NOT an advantage of modern science and technology? It
A. Developed as instrument of mass destruction, either as biological poison or weapons of war.
B. Encourages specialization and division of labour.
C. Helped in the discovery and exploitation of our mineral resources.
D. Makes our work easier and faster.
E. Makes transportation and communication easier.

53. The following simple machines are made-in-Nigeria for agricultural development except
A. Cassava grater
B. Garri fryer
C. Maize planter
D. Solar drier
E. Tractor
54. The most important aspect of nation building is ¬¬¬________ development
A. Agricultural
B. Human capital
C. Infrastructural
D. Political science
E. Amenities
55. When knowledge acquired in science is applied to solving practical problems it is referred to as
A. Calculation
B. Experiment
C. Project
D. Research
E. Village
56. ICT is an acronym that stand for
A. Indigenous and communication
B. International and communication technology
C. Information and commission technology
D. Intellectual and computer technology
E. International commissions for technology
57. Which of the following is not a telecommunication company in nigeria?
A. Airtel
B. Globacom
C. Daily trust
D. MTN
E. Etisalat
58. The process of sending information through cable is termed as
A. Communication
B. Message
C. Signal
D. Technology
E. Movement



59. G.S.M. stand for:
A. Global security mobile communication.
B. Global society mobile communication.
C. Global service of mobile communication.
D. Globule state of mobile communication
E. Global system of mobile communication

60. The process of sending and receiving from one place to another is called
A. Circulation
B. Communication
C. Information
D. Invitation
E. Transportation

7 of 7

MARKING GUIDE 

1 E 9 B 17 E 25 A 33 D 41 E 49 C 57 C
2 A 10 A 18 C 26 C 34 D 42 C 50 A 58 A
3 E 11 B 19 E 27 D 35 E 43 C 51 B 59 E
4 A 12 B 20 D 28 E 36 B 44 D 52 A 60 B
5 C 13 A 21 A 29 A 37 A 45 A 53 E    
6 C 14 E 22 D 30 B 38 E 46 C 54 B    
7 D 15 E 23 E 31 D 39 A 47 C 55 B    
8 A 16 A 24 E 32 C 40 D 48 A 56 C    

 

 

 

 

 

 



If you need the content at an affordable price (N500) ONLY, feel free to contact us.

+2348039740135 : whatsapp

Are you a school owner or a teacher,

Click  to join Teachers’ Connect to learn more…

One thought on “SOCIAL STUDIES NATIONAL EXAMINATION COUNCIL BASIC EDUCATION CERTIFICATE EXAMINATION (MOCK)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page
error: Content is protected !!
Advertise with us